środa, 23 marca 2011

bardzo zdrowe ciasteczka


przyszła wiosna, świeci słońce i jest cieplej.
co roku o tej porze wszyscy zastanawiają się, co począć z niedopinającymi się spodniami z zeszłego sezonu.
są dwa wyjścia.
wyrzucić spodnie albo wziąć się za siebie.
większość przepisów na blogu odpowiada pierwszemu rozwiązaniu.
ale nie ten.
okazuje się, że może być smacznie, zdrowo, niskotłuszczowo i bez cukru.
te ciastka są naprawdę dobre, zwłaszcza dzień po upieczeniu.
można je piec w różnych wersjach, z różnymi bakaliami, z czekoladą lub bez, posypane cukrem trzcinowym lub nie.
przepis z tej strony.




składniki na około 30 ciastek:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki cynamonu
1 szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
200 g dodatków (u mnie rodzynki, orzechy włoskie, żurawina, gorzka czekolada)
ewentualnie cukier trzcinowy do posypania


wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać.
formować płaskie, nieduże ciastka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
można posypać cukrem trzcinowym.
piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz