poniedziałek, 21 marca 2011

najlepsze kruche ciastka


trochę ulepszone kruche ciasto.
najlepsze.
te ciastka są nieziemskie.
z podanej ilości składników wychodzi ich bardzo dużo.
ciasto to nadaje się też na spód tarty albo innego ciasta.
jest boskie.
i moje.


składniki:
2 1/2 szklanki mąki (używam sporego kubka, chociaż szklanka to teoretycznie 250 ml)
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
275 g masła wyjętego wcześniej z lodówki (jeśli się bardzo ciężko ugniata, warto dodać trochę więcej)
4 żółtka

masło posiekać z mąką.
dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać.
dodać żółtka, zagnieść ciasto.
(można też wszystkie składniki włożyć do miksera typu kitchen aid, a potem tylko dokładniej je wyrobić ręcznie.)
włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
rozwałkować, wycinać ciastka.
można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.
piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut - aż się zrumienią.



6 komentarzy:

  1. Absolutnie genialne jest to ostatnie zdjęcie!!! Nic tylko się uczyć od Mistrzyni :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. frrrr, poleciało. I wylądowało u nas! :) Dzięki!Zapraszamy ponownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis przecudowny! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 1/2 szklanki mąki? czyli w sumie cala szklanka (2 razy 1/2) czy tam błąd się wkradł jakiś?

    OdpowiedzUsuń