niedziela, 12 grudnia 2010

la nègre

 

czyli murzynek. bezmączny, bardzo intensywnie czekoladowy i cudownie mokry.
ma wspaniałą delikatną skorupkę. trzeba uważać, żeby nie zjeść jej z całego ciasta na raz.
przepis Marka Łebkowskiego z książki "Ciasta i desery"

składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g białego cukru
4 jajka


czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
żółtka utrzeć z połową cukru.
gdy masa zbieleje połączyć ją z czekoladą.
białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, delikatnie wymieszać z czekoladową masą.
dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
wlać masę do tortownicy i wyrównać wierzch.
piec 50 minut w 180ºC.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz