czwartek, 2 grudnia 2010

chleb orkiszowo-żytni na zakwasie


mój pierwszy naprawdę udany wypiek na zakwasie. pięknie urósł i jest pyszny.
przepis z pracowni wypieków.
smacznego.



składniki na zaczyn:
100 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

pozostałe składniki:
100 g mąki żytniej chlebowej
400 g mąki pszennej chlebowej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych)
1,5 łyżeczki soli

do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z hakiem lub ręcznie.
uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą.
przykryć folią i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i przełożyć do koszyka oprószonego mąką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
w tym czasie nagrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia lub blachą wyłożoną papierem do 230ºC.
wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na łopatę do chleba lub bezpośrednio do piekarnika.
piec 20-30 minut, a po 10 - zmniejszyć temperaturę do 210ºC.
chleb powinien być rumiany.
ostudzić na kuchennej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz