czwartek, 25 listopada 2010

devil's food cake



piekielnie pyszne ciasto.
wbrew pozorom dosyć szybkie do zrobienia. doskonale nadaje się na tort urodzinowy.
ja przynajmniej właśnie taki bym chciała.
przepis stąd.


składniki na blaty:
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka soli
1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki ekstraktu z  wanilii
50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
2 duże jajka
115 g miękkiego masła
150 g cukru białego
200 g jasnego brązowego cukru

mąkę sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać.
maślankę wymieszać z połową szklanki wody i ekstraktem z wanilii,  odstawić.
kakao wymieszać dokładnie z połową szklanki letniej wody, odstawić.
jajka roztrzepać.
miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę.
miksując dodawać najpierw biały, a potem brązowy cukier.
ucierając na średnich obrotach, wlewać jajka cienką strużką.
zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować.
cały czas ucierając, dodawać na zmianę maślankę i mąkę, powoli - łyżka po łyżce.
miksować do połączenia składników.
dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, do obydwu nalać równą ilość ciasta.
piec w temperaturze 180°C przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

do przełożenia:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstrakty z wanilii
nasionka z 1 laski wanilii [nie dodałam]
1 łyżeczka cukru pudru

kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier.
podzielić na 2 części.
jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch.


ciasto ozdobić malinami lub innymi owocami.






2 komentarze: