piekielnie pyszne ciasto.
wbrew pozorom dosyć szybkie do zrobienia. doskonale nadaje się na tort urodzinowy.
ja przynajmniej właśnie taki bym chciała.
przepis stąd.
składniki na blaty:
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka soli
1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
2 duże jajka
115 g miękkiego masła
150 g cukru białego
200 g jasnego brązowego cukru
mąkę sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać.
maślankę wymieszać z połową szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić.
kakao wymieszać dokładnie z połową szklanki letniej wody, odstawić.
jajka roztrzepać.
miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę.
miksując dodawać najpierw biały, a potem brązowy cukier.
ucierając na średnich obrotach, wlewać jajka cienką strużką.
zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować.
cały czas ucierając, dodawać na zmianę maślankę i mąkę, powoli - łyżka po łyżce.
miksować do połączenia składników.
dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, do obydwu nalać równą ilość ciasta.
piec w temperaturze 180°C przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
do przełożenia:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstrakty z wanilii
nasionka z 1 laski wanilii [nie dodałam]
1 łyżeczka cukru pudru
kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier.
podzielić na 2 części.
jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch.
ciasto ozdobić malinami lub innymi owocami.
Wygląda przepięknie i przepysznie :) Będę próbować:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym coś takiego, ale jestem na diecie;(
OdpowiedzUsuń