niedziela, 28 listopada 2010

najprostszy chleb pszenno-żytni


wcale nie potrzeba dużo czasu, żeby upiec chleb.
wystarczy przygotować ciasto wieczorem, rano przełożyć je do formy i upiec.
a chrupiącej skórce tego chleba nie dorówna nic.
przepis z pracowni wypieków.


składniki:
100 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suchych drożdży
250 ml wody



wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i zostawić na 12-18 godzin.

ciasto przełożyć do keksówki (ok. 26 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
wierzch ciasta oprószyć mąką, odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
piekarnik rozgrzać do 230°C, na dno wysypać szklankę mąki, wstawić wyrośnięty chleb.
po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać przez 30-40 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz