niby zwykły naleśnik, ale jak sama nazwa wskazuje pancacke to bardziej patelniowe ciasto.
jest puszysty, niewielki i przepyszny.
zwyczajne pancake'i są wspaniałe, ale przyszła wiosna i trzeba myśleć już o kostiumie kąpielowym.
stąd wersja zdrowsza i mniej kaloryczna.
jeśli komuś wszystko jedno może je zjeść z nutella i będzie bosko.
na moim talerzu były z bananami i odrobiną miodu.
polecam na pożywne śniadanie.
składniki na 12 średnich placków:
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
300 ml maślanki
ok. 200 g mąki pszennej razowej
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
jajko, sól i maślankę dokładnie wymieszać.
stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, aż masa będzie gęsta jak śmietana.
dodać cukier, proszek do pieczenia i olej, dokładnie połączyć.
smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej.
(gdy pojawią się bąbelki na całej powierzchni placka, można przełożyć na drugą stronę.)
mniam! ty to zawsze smaka narobisz człowiekowi... ze śniadanowych rzeczy polecam też omlet kaiserschmarrn, w wersji pełnoziarnistej z płatkami migdałów i owocami... ;)
OdpowiedzUsuńwow, ale jesteś szybka!
OdpowiedzUsuńa, dziękuję, spróbuję:)
czy myśmy już pisali jak nas cieszy, że dodajesz do nas zdjęcia? :) Są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuń