niedziela, 22 stycznia 2012

muffiny z orzechami włoskimi


jak każde muffiny, także i te robi się ekspresowo.
są bardzo smaczne, a dzięki syropowi klonowemu inne niż zwykle.
ważne, żeby orzechy podprażyć, bo dzięki temu smakują znacznie ciekawiej, a to tylko kilka dodatkowych minut pracy.
przepis z TEJ strony, oryginalnie z pekanami.



składniki na 9 niewielkich muffinów:
120 g mąki
40 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
80 ml mleka
25 ml oleju
1 jajko
4 łyżki syropu klonowego
100 g prażonych orzechów włoskich.

wybrać 9 ładnych połówek orzechów, pozostałe grubo posiekać.
połączyć suche i mokre składniki w osobnych miskach.
połączyć zawartość obu misek, na koniec dodać posiekane orzechy.
ciasto wlać do formy wyłożonej papilotkami, na wierzchu położyć połówki orzechów.
piec około 15 minut w 200ºC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz