wtorek, 3 kwietnia 2012

pavlova



wyjątkowy przysmak na wyjątkowe okazje.
pavlova nie jest trudna do zrobienia, ale wymaga czasu i odpowiedniego sprzętu, który niezawodnie ubija pianę z białek oraz śmietankę.
jest bardzo, bardzo słodka, ale to właśnie jej urok. 
beza jest nieziemska - chrupiąca na zewnątrz, a piankowa, leciutka w środku.
na ubitą śmietankę (bez cukru) można położyć owoce sezonowe latem, a zimą bakalie lub owoce z puszki. na co ma się akurat ochotę.
z przepisu nagelli.






składniki:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
opakowanie śmietanki kremówki 36%
bakalie i gorzka czekolada


białka ubić na sztywno.
pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, mąkę i ocet.
masę kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w kształt koła o średnicy ok. 23 cm.
włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny.
studzić w uchylonym piekarniku.
ubić śmietankę i wyłożyć ją na ostudzoną bezę.
posypać bakaliami, polać roztopioną czekoladą.
podawać.


2 komentarze:

  1. Aż mi ślinka pociekła! Zapisuję sobie do zrobienia na jakąś wyjątkową okazję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ... wspaniały przepis na pewno wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń