niedziela, 19 lutego 2012

tarta tatin



przepyszna jabłkowa uczta. 
wyjątkowe ciasto, ponieważ piecze się je w patelni, dlatego trzeba mieć taką specjalną z metalową rączką lub odczepianą.
najlepsze z lodami waniliowymi.
przepis marka łebkowskiego z książki "ciasta i desery"






składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko


składniki na nadzienie:
1,2 kg jabłek do szarlotki
100 g masła
120 g białego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego


zagnieść kruche ciasto i włożyć je do lodówki na około 30 minut.
jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
masło z cukrem i wanilią rozgrzać na patelni.
gdy zacznie się rumienić, ułożyć warstwę jabłek.
smażyć 20 minut na małym ogniu.
ciasto rozwałkować i ułożyć na lekko ostudzonych jabłkach.
piec 15 minut w 200ºC, a następnie 20 minut w 180ºC.
patelnię przykryć większym talerzem lub płaską paterą i odwrócić zdecydowanym ruchem.

z resztek ciasta można upiec pyszne kruche ciasteczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz