środa, 18 stycznia 2012

czekoladowy pudding z brzoskwiniami


bardzo smaczny, szybki deser.
wspaniały na ciepło i na zimno na drugi dzień.
z lodami lub polewą czekoladową.
w oryginale z gruszkami, też przepyszny.
przepis nigelli lawson.



składniki:
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
125 g mąki
25 g kakao
125 g cukru
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka

nagrzać piekarnik do 200ºC
kwadratową formę do pieczenia o boku 22 cm wysmarować masłem.
odcedzić owoce i ułożyć je w formie.
wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
rozprowadzić ją równomiernie na brzoskwiniach.
piec 30 minut.


1 komentarz: