czwartek, 26 stycznia 2012

babka z nutellą i orzechami


pyszna, słodka i superwilgotna babka.
bardziej orzechowa niż nutellowa.
a do tego z babkowej foremki jest po prostu śliczna.
przepis z TEJ strony



składniki:
200 g masła
100 g nutelli
125 g brązowego cukru
szczypta soli
4 jajka
75 g zmielonych orzechów laskowych
200 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masło roztopić i ostudzić.
zmiksować je z nutellą, cukrem i solą aż do całkowitego połączenia.
miksując, dodawać kolejno jajka, co około 2 minuty.
w osobnej misce wymieszać pozostałe składniki.
wsypywać stopniowo suche składniki do mokrych, mieszać do połączenia.
przelać do formy na babkę o średnicy 21 cm lub keksówki o długości 25 cm.
piec 75 minut w 160ºC.



2 komentarze: