sobota, 17 września 2011

placek z jabłkami


wspaniały amerykański apple pie.
najlepszy z lodami, jak jeszcze jest ciepły.
chociaż na zimno też jest pycha.
przepis z bloga white plate.



składniki na ciasto:
150 g masła
1 żółtko
1 jajko
30 g drobnego cukru
240 g mąki
szczypta soli

składniki na farsz:
800 g jabłek
50 g masła
cukier (w zależności od jabłek - od 50 do 150 g)
2 łyżeczki przyprawy do piernika

zagnieść ciasto ze wszystkich składników, włożyć do lodówki.
jabłka obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
rozgrzać masło na patelni, dodać przyprawę i smażyć 2-3 minuty na małym ogniu.
dodać jabłka, delikatnie wymieszać, po około 7 minutach wsypać cukier, poddusić, aż jabłka zaczną mięknąć.
odstawić do ostygnięcia.
piekarnik nagrzać do 180°C.
wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części w proporcji 60 do 40.
większą część rozwałkować tak, by pasowała do 25-centymetrowej formy na placek.
ciasto w formie ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą, żeby nie urosło.
piec 15 minut.
na spód wyłożyć farsz.
resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka, zrobić nacięcia, ozdobić.
piec 35 minut.


3 komentarze:

  1. wygląda na pyszny! :) Dziękujemy za zdjęcie i zapraszamy do pobierania naszych bannerków http://wykrywacz-smaku.pl/banery

    OdpowiedzUsuń
  2. jeeee, to ten sam apple pie który upiekłam do zdjęć przypraw! mniammm, przypomniałaś mi i muszę upiec, jak tylko dostanę moją formę do tarty :)

    OdpowiedzUsuń