poniedziałek, 26 września 2011

jabłka pod kruszonką



czyli ekspresowa szarlotka i to w zdrowej wersji.
przepis jamiego olivera.



składniki:
3 jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety)
50 g cukru
łyżka wody
35 g płatków owsianych
35 g mąki
20 g cukru pudru
35 g masła

jabłka obrać i pokroić w kostkę.
razem z cukrem i wodą podgotować je przez 5 minut na małym ogniu
płatki, mąkę i cukier puder wymieszać.
masło pokroić w kostkę i dodać do suchych składników kruszonki, wymieszać palcami do uzyskania struktury kruszonki.
owoce umieścić w żaroodpornym naczyniu (u mnie 2 kwadratowe foremki o boku 10 cm) , przykryć kruszonką i piec 25 minut w 190°C.



2 komentarze:

  1. super przepis, jutro do zrobienia!

    dodaje do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę!
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń