środa, 28 września 2011

ciasto z jabłkiem



ciąg dalszy sezonu jabłkowego.
boskie, wilgotne ciasto z owocowymi kawałkami i prażonymi orzechami włoskimi i cukrową skorupką na wierzchu.
równie pyszne na drugi dzień.
przepis Buddy'ego Valastro.



sładniki:
2 duże jabłka (najlepiej antonówki)
3/4 szklanki podprażonych orzechów włoskich
2 szklanki mąki
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 szklanka cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jaja
1/2 szklanki musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka cukru + 1 łyżeczka mielonego cynamonu do posypania

jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
orzechy posiekać.
wymieszać suche składniki.
wymieszać mokre składniki w osobnej misce.
połączyć zawartość obu misek.
dodać jabłka i orzechy, dokładnie wymieszać.
masę przelać do prostokątnej formy, posypać cukrem z cynamonem.
piec w 190°C przez 45 minut.


1 komentarz: