sobota, 6 sierpnia 2011

tarta z bitą śmietaną i jagodami



supersłodka wakacyjna tarta.
bita śmietana i owoce sezonowe to połączenie idealne, sprawdza się też na kruchym spodzie.
spód jest bardzo, bardzo kruchy, dlatego trzeba uważać, żeby nie piec zbyt długo.
wtedy trzeba go odłupywać.
tarta inspirowana przepisem Marka Łebkowskiego.



składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 opakowanie śmietanki kremówki
1 szklanka jagód
kilka łyżek dżemu truskawkowego
cukier puder

z mąki, masła, cukru i śmietany zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.
ponakłuwać widelcem, obciążyć.
piec w 180°C przez około 30 minut, a po 20 wyjąć obciążenie.
upieczony spód wysmarować dżemem.
śmietankę ubić, dodać do niej cukru według uznania.
posypać gęsto jagodami.
schłodzić.
zjeść.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz