sobota, 6 sierpnia 2011

rustykalna tarta z morelami


to chyba najapetyczniej wyglądające ciasto na świecie.
jest też bardzo smaczne.
spód w połączeniu z posiekanymi migdałami jest bezkonkurencyjny.
same owoce są dość kwaśne pomimo dużej ilości cukru.
przepis z lipcowej "kuchni".


składniki na spód:
250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko (osobno żółtko i białko)

składniki na nadzienie:
100 g zmielonych lub bardzo drobno pokruszonych migdałów
50 g brązowego cukru
900 g moreli wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
50 g cukru pudru

szybko wyrobić ciasto z mąki, cukru i masła.
połączyć żółtko z łyżką wody i dodać do ciasta, zagnieść.
zawinąć w folię i wstawić do lodówka na godzinę.
po schłodzeniu ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
wymieszać migdały z brązowym cukrem i posypać ciasto, pozostawiając kilkucentymetrowy pusty brzeg.
na migdałach ułożyć ćwiartki moreli i posypać je cukrem pudrem.
wolne brzegi delikatnie zawinąć, przykrywając część owoców.
zawinięte brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
piec 45 minut w 190°C.
po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Kocham morele i już wiem do czego ich użyję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie się piecze <3 Zapowiada się przepysznie! Mam pytanie natury technicznej - czy ta lodówka jest konieczna? Po kuracji zimnem ciasto opornie sie wałkowało i w rezultacie wyszedł bardzo gruby i mało plastyczny spód... Czy coś poszło może nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło PYCHA!!!! Własnie wcinamy :) Dziekuję za przepis!

      Usuń