uwielbiam rabarbar.
jest piękny i smaczny, idealnie pasuje do ciast.
właśnie jest na niego sezon, więc trzeba to wykorzystać.
dzisiaj coś na szybko.
przepis z tej strony.
składniki:
350 g rabarbaru (lub więcej)
100 g miękkiego masła
160 g cukru
3 jajka
200 g mąki
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki
masło utrzeć z cukrem.
dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.
dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i skórkę cytryny.
ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm.
piec w 180°C przez 45 minut.
O jakie ładne! I jakie urokliwe ostatnie zdjęcie, bardzo nastrojowe :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
dziękuję!
OdpowiedzUsuńteż pozdrawiam:)