środa, 25 maja 2011

rabarbar z truskawkami pod kruszonką


szybki, pyszny i zdrowy deser. 
nie za dużo cukru ani masła. za to mnóstwo świeżych owoców.
a do tego migdały, które nadają kruszonce wyjątkowy smak.
nie jest to zwykłe ciasto, które można pokroić nożem na eleganckie kawałki.
deser ten trzeba nakładać łyżką. 
można go też zrobić w kilku mniejszych foremkach, po jednej dla każdego.
smaczny na ciepło z lodami jak i na zimno.
moim zdaniem najlepszy z jogurtem greckim.
przepis z majowej "kuchni". 



składniki:
400 g truskawek
250 g rabarbaru 
50 g pokruszonych płatków migdałowych
100 g mąki
80 g brązowego cukru
4 łyżki płatków owsianych
skórka otarta z połowy pomarańczy
szczypta soli
100 g masła
2 łyżki soku z cytryny


rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki.
truskawki pokroić na kawałki podobnej wielkości.
owoce odstawić.
migdały, mąkę, cukier, płatki owsiane i skórkę pomarańczową wymieszać.
dodać stopione masło, dokładnie połączyć.
owoce nałożyć do żaroodpornego naczynia, np. kwadratowego, o boku 22 cm.
polać sokiem z cytryny i posypać równomiernie kruszonką.
piec 20 min w 200°C



2 komentarze:

  1. to już wiem, co zrobię w ten weekend, skoro szybko się robi - to przynajmniej będzie więcej czasu na naukę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie zachęcam! bardzo pycha.

    OdpowiedzUsuń