wtorek, 15 lutego 2011

serducha drożdżowe


smaczne, cynamonowe drożdżówki.
żałuję, że nie upiekłam ich też w innym kształcie.
ale serca też są ok.
przepis z moich wypieków.



 składniki na ciasto:
250 ml maślanki
120 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej chlebowej
60 g cukru
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
szczypta soli

ponadto:
kilka łyżek syropu klonowego lub miodu
2 łyżki cynamonu
jajko roztrzepane z łyżką mleka
(cukier demerara do posypania)

roztopić masło, od razu dodać maślankę.
suche składniki dokładnie wymieszać.
połączyć powyższe składniki, dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, wyrobić gładkie ciasto.
przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 35 i 40 cm.
posmarować syropem, posypać cynamonem.
pociąć wzdłuż na paski o szerokości 5 cm.
pozwijać je w spiralę, cynamonem do środka.
ukształtować serce lub inny kształt, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
posmarować jajkiem, odstawić na 15 minut.
tuż przed włożeniem do piekarnika można posypać cukrem.
piec 20 minut w 170°C.
smacznego. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz